IntegGral Önismeret - B Kovács Zoltán

Expandmenu Shrunk


Magamról

portréSokáig kerestem az utam… Voltam gépészmérnök, disc-jockey, külkereskedő, magánvállalkozó, idegenvezető, nyelvtanár, tréner és tanácsadó – nehéz lenne felsorolni. Elvégeztem egy műszaki egyetemet, egy külkereskedelmi főiskolát, tréneri tanfolyamokat és számtalan más képzést… Végül az Integrál Akadémiát, ami után új irányt vett az életem – felvállaltam a tanítást. 

Gondolatorientált vagyok, ezért mindig is szerettem tanulni és megérteni. Könnyen ment. Az összefüggések felismerésében, a rálátásban vagyok otthon, és különösképpen  az a finomabb dimenzió érdekel, ahonnan minden kibomlik és megszületik.. A személyes tudat fejlődési folyamata, az emberi kapcsolatok egyéni lelki és kollektív társadalmi működése.

Egyre mélyebbre ástam magamat a tanításokban, de így elkerülhetetlenül önmagamban is mélyültem általuk. Aztán már másoknak is magyarázni kezdtem, amit magamból és a világból megértettem. HermészA mitológiai Hermész szimbolikus alakjában véltem megtalálni lényem értelmét, aki a szárnyas Caduceus bottal a kezében  hozza-viszi a híreket az alvilág, az emberi és az isteni világok között…

Mai tudásommal értettem meg, hogy a transzcendens tudatállapotokban – a lét és a nemlét, ébrenlét és álom határán egyensúlyozva – áll elő az a “csatorna”, amin keresztül Hermész közlekedik. Ebben az állapotban olyan szinkronisztikusan összekapcsolódó történések állnak elő, amelyek személyes jelentőséget hordoznak számunkra, fontos összefüggésekre döbbentenek rá, és segítenek az előállt élethelyzet meghaladásában. Ösztönösen jól választottam tehát e mitológiai archetípus nyomán a Hermess “művésznevet” magamnak, még a naiv kezdetek kezdetén. Azóta valóban megtanultam elérni ezt a külső-belső világokat összekötő tudatállapotot. Sőt, sok-sok kalandozásom után azt választottam végső életcélomul, hogy minél többeket megtanítok ennek elérésére, másokat is hozzásegítek idáig eljutni.

Agykontroll, vietnami Shy energetika, kínai Falun Gong, jóga, majd orosz parapszichológia sorrendben alakult a “kiképzésem”, és hozzá rengeteg olvasmány. Később kineziológiát tanultam, amit a Hellinger-terápiával és a pszichodrámával együtt a leghasznosabb alternatív módszereknek tartok a lelki fejlődésben – de ezek sem helyettesíthetik a pszichoterápiás önismereti munkát, amelyet nagyon hasznos lenne mindenkinek bevállalnia! Minden “normális” emberben élnek olyan tudatalattiba száműzött, kísértő “árnyak”, amelyek beintegrálására a pszichoterápia a legmegfelelőbb módszer. De akkoriban ezt még nem tudtam…

Közel három évig voltam a Magyar Teozófiai Társulat tagja, és igen sokat köszönhetek a teozófiának. Az emberi psziché spirituális szintjeinek működéséről itt találtam ősi, védikus forrásokra és magyarázatokra. Mégis kiléptem a társulatból, mert a teozófiai tagság alkalmat adott a “spirituális menekülésre” aktuális életfeladataim elől. Sokan beleszédülnek hasonló csapdába a mai ezo-dzsungelben. A keleti tanítások nem tekintik feladatuknak a személyiség kiteljesítését, hanem az egonak még az önmegvalósítás előtti meghaladását sürgetik… Ez arrafelé rendben is van így, mert csak nagyon keveseknek adatott meg az önmegvalósítás lehetősége társadalmi méretekben. Ami az önkiteljesedés során történik a személyiségben – az Keleten nagyjából érdektelen, nálunk azonban megkerülhetetlen!

Végül mindenek összefoglalójaként találkoztam Ken Wilber Integrál-pszichológiájával (IP), amelyben a pszichológia és a spiritualitás, a pszichoterápia és a transzcendens technikák – az önismeret, önkiteljesedés és önmeghaladás szervesen együtt alkotnak egy tudatfejlődési folyamatot. Az IP-nek köszönhetően minden addigi ismeretem szerves egésszé állt össze – a saját életutam, a tévelygéseim és belső céljaim, a világ dolgai és a számtalan pszichológiai és ezoterikus irányzat – mind-mind a helyükre kerültek. 

Az Integrálszemlélet az, ami sok neves tanító tarsolyából és a hazai önismereti képzések, személyiségfejlesztés, coaching és ezo-kínálat bőségéből, de akár a közép- és felsőfokú állami képzésből is mindeddig különösen nagyon hiányzik! Bátorítalak, hogy ismerd meg – és eltűnik a káosz az életedből! 

2013 nyarán végeztem el az Integrál Akadémiát. Ez a három év és az Integrálpszichológia bontotta ki igazán és tette saját élményűvé az önismeretemet, biztossá, összefüggővé és hitelessé a tudásomat, amelyet igyekszem mások fejlődését segítve továbbadni. A legfontosabb ebben az, hogy a képzés valós tapasztalatokat nyújtott önmagam és tanulótársaim terápiás folyamatainak megismerésében. Engem a poklaim fenekére vitt – szembesített az “árnyékommal”. Ennek átélése nélkül nem lehet a tudatosság transzperszonális szintjein megtartani magunkat. Talán észrevetted már, hogy minden hitelesnek elfogadott tanító átesett a saját maga beavatásának, vagy “beavatódásának” önmeghaladási krízisén…. Az integrálszemléletnek köszönhetően vált világossá számomra, hogy mi az én utam, ami csakis az én utam, mik az erőforrásaim, s hogy mi adható magamból és általam az én egyéni ajándékomként a világnak… Számodra is itt áll ez a lehetőség, csak ki kell nyúlnod érte!

Így most már magam is integrálszemléletű tanácsadással foglalkozom és igyekszem hitelesen segíteni személyes és kapcsolati problémáikban azokat, akik bizalmat éreznek felém, és felelősséggel szembe mernek nézni a fájdalmukkal… Akik valódi megoldásokat keresnek már, és nem menekülnek spirituális önámításba a problémáik elől Az Integrálszemlélet jegyében, de saját kiadásban – ‘InteGral’ önismereti és párkapcsolati előadásokon, klub-foglalkozásokon, csoportterápiás tréningeken teszem ezt, annak reményében, hogy hozzájárulhatok egy élhetőbb, kevésbé önző és kapcsolataiban boldogabb világ kialakulásához – az emberi tudatosság fejlődéséhez.  

Önmagunkban sajnos nem tudunk mindent belülről meglátni, olyannyira hozzászoktunk a saját fájdalmainkhoz, oly sikeresen el tudjuk rejteni a sérüléseinket – nemcsak a világ, de önmagunk elől is. Még akkor is nagyon sok, a tudatos gyermekkor előtti időkből összeszedett gubanc lakhat bennünk, amikor már javában spirituális élményeket és mágikus képességeket kergetünk… Néha külső rávezetésre van szükség, amikor egy korai, talán születéskori trauma gyógyulása, amit lehet hogy éppen az egó kilazítására szolgáló spirituális technika hozott elő – csak egy hosszabb, és segítő által végigkísért folyamatban bontakozhat ki. 

A fentiekből remélem látható az értékrend és hozzáállás, amit vallok és megvalósítani igyekszem. A honlap többi részéből pedig kiderül az, hogy mit nyújthatok számodra az önismereti és spirituális tanácsadásban. Ha ezek után kíváncsi lettél önmagadra és az integrálszemléletre, valamint a személyem iránt bizalmat érzel – akkor Te következel! Nézzünk szembe mindazzal, ami megérett a kioldásra, a beintegrálásra, ami időnként visszahúz, ami nem enged boldogabb életet élni és ami visszatart a Kiteljesedésben!

Részedről csak egy döntés és néhány sor kérdése a találkozásunk. Keress meg bizalommal! 

Szeretettel várom a találkozásunkat! :)         

B. Kovács Zoltán                                                               > Személyes tanácsadás

 

 Vissza a lap elejére

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Comments are closed.


%d blogger ezt szereti: