IntegGral Önismeret - B Kovács Zoltán

Expandmenu Shrunk


Önmegismerés az öntudatlanságban? – Fiora *5

Másik blogomban kifejtett élmények vizsgálatakor rájöttem, hogy az esetek nagy százalékában öntudatlan mechanizmusok indulnak be bennem. Azóta próbálok minél többet a tudatos zónába hozni.

Tegnap döbbentem rá, hogy amikor új emberrel találkozom, századmásodpercek alatt elhelyezem magam a “mit mutat a külsőd” mérőszalagon a másikhoz képest.

Ehhez először is szemügyre kell vennem, hogy mi az ami miatt a másik kevesebb, mint én.

Hm, jó nagy hasa van, online casino lehetne magasabb is stb. nem sorolom a csököttségeimet.

Aztán eldöntöm, hogy hozzá képest komfortosan érzem magam vagy kellemetlenül.

Mindez azok után, hogy 15 év alatt kifejlesztettem magamban egy látásmódot: elfogadás. Minden ember szép és ezt tényleg érzem is, a tulajdonságai az éppen aktuális tudatszintjét mutatják, az éppen aktuális élethelyzetben, hangulatban stb.

Hogyan lehetséges, hogy a mai napig ennyire ítélkezem és eddig mégcsak ÉSZRE SEM VETTEM?

Vajon hány fronton szabotálom még magamat öntudatlanul?

(Zoli, a bloggoláson már évek óta gondolkodom, nincs hozzá nagy kedvem, de az írás valóban segít. Most a te honlapod lehetőséget ad erre, de ha zavar, hogy itt próbálom az észrevételeimet jegyzetelni, akkor keresek egy privát blogot. Csak egy szavadba kerül.)

10 Responses to Önmegismerés az öntudatlanságban? – Fiora *5

 1. Avatar fiora
  fiora says:

  … arra jöttem rá a napokban, hogy túl nyitottan beszélek ezekről a tapasztalatokról. Alig néznek hülyének. Elfelejtettem, hogy ki így hisz az életben, ki úgy.

  Egyszerűen csak keresek valakit, aki felkiállt: de jó velem is ez történt … s beszélgethetnénk egy jót a témáról.

 2. Avatar fiora
  fiora says:

  Arra “ébredtem”, hogy látom az agyamat, amint tele van pakolva dolgokkal. Mondom magamnak, hogy ezekkel a dolgokkal én nem foglalkozom többet, s ebben a pillanatban a fejem búbjától a tarkómig végigszaladt valami a fejemben. Kimondtam újból: nem foglalkozom ezzel. Az érzés megismétlődött, mintha áram folyt volna keresztül rajtam. Ami utána jött az durva volt. Valaki elkezdett szidalmazni, fenyegetőzni, egyre kisebb lettem, elkezdtem félni. Kértem “segítséget”, de a helyzet egyre rosszabb lett, úgy gondoltam inkább a felébredésbe menekülök.

  Nem kommentálom magamat, véleményeket szívesen elfogadok.

 3. Avatar fiora
  fiora says:

  Aki az önmegismerés/önfigyelés útjára lép szerintem jól teszi, ha figyel.

  Ami velem történik köznapi, valószínűleg minden második nő így él, ezt éli meg stb. Viszont én úgy döntöttem, hogy figyelek a jelekre, mégha az egy fülvörösödés is, mert a döntéstől kezdve minden, de minden történés figyelemreméltó. Legfeljebb ignorálom, mert nem érdekel éppen, amennyiben viszont ismétlődik mindenképpen érdemes kérdéseket feltenni.

  A válasz mindig jön, csak esetleg hónapokkal később :)

 4. Avatar Hermess
  Hermess says:

  Kicsit egyedül is beleízlelhetsz a tantrikus folyamatokba, de beleharapni abba a bizonyos alkalmazásába csak ketten együtt lehet. Megéri!

  A bal füled a jobb agyféltekéhez tartozik, okosabbat nem tudok mondani. Lehet, hogy nem kell mindenben feltétlenül “jelzést” keresni… Nem volt éppen névnapod? :)

 5. Avatar fiora
  fiora says:

  Érdekes, hogy a tantrát említetted, engem már régóta érdekel :) Egyelőre ebbe a gyümölcsbe sem fogok beleharapni, de idővel talán. :)

  Kérdés: mikor ég az embernek csak a bal füle? Olyan, mintha lángolna, de nem tudom semmilyen gondolathoz, érzéshez kötni. Csak azt veszem észre, hogy tiszta vörös a bal fülem és erősen égető érzés társul hozzá.

 6. Avatar Hermess
  Hermess says:

  Azért ez nekem mond olyat, hogy valami ilyen jellegű változás beleférne a szerencsére jól működő, jelenlegi kapcsolatodba is. Ez talán a nehezebb – egy kialakult, megszokott kapcsolatba még felemelőbb változást vinni. De lehetséges! Igazi életművész feladat.

  Ha valami nyugtalanító jelentkezik belül, azzal csinálni kell valamit… különben nem írnál róla. Vagy elnyomja az ember, vagy elfogadja a hiányát, vagy megpróbálja kihozni a lehetőségeiből, bevonzani az életébe. Megpróbálhatod magadban ápolni ezt a minőséget, kiteljesíteni, és minden apró, kívülről jövő megvalósulási jelre hálát érezni, hogy megadatott. Például a férjed iránt, ha bármi ehhez hasonló változást érzel felőle. De ugyanakkor ne várd el tőle – a saját belső világodban generáld.

  Rontani nem fog egy amúgy is jó kapcsolaton, de lehet, hogy még magasabb szintre emelheti. És persze kérdezgesd magadtól, hogy még mit jelenthet neked ez az álom.

  Ja, és van férfi, aki ezt az álombéli érzést meg tudná néked adni. Egy tantrikus intim kapcsolatban például. A férjed is lehet az.

 7. Avatar fiora
  fiora says:

  Szia Hermess! Van férjem, aki a családjának él, nekünk él, ő az életemben a társ, akivel emelgetjük egymást több tíz éve. Erős és nagy teremtő (kivéve persze amikor nem, de ez miden férfival előfordul … elbizonytalanodás az élet része). Ezért is vagyok olyan szomorú, amikor ilyen események történnek velem. Bár ez az álom valami más volt, olyan érzés, aminek a létezését eddig nem is sejtettem. Közhelyesen: nincs rá szó. Nem sorolom a földi tapasztalások kategóriába, mert nincs férfi, aki ezt meg tudná adni (sem fordítva), s nem hiszem, hogy éber állapotban ilyen átélhető lenne. Ha ilyen segítőm van, akkor hálás vagyok, ha van egy ilyen részem, akkor hálás vagyok.

 8. Avatar Hermess
  Hermess says:

  Megpróbáltam átérezni a nagyon kifejező leírásodat – tényleg extatikus lehetett! Szimbolikusan kifejezi azt az erőt, amit hiányolhatsz az életedből, most így ezt mondanám, de nem ismerem a körülményeidet. És ez egyben a másik bejegyzésedre is válasz.

  Lehetne keresgélni egyensúlytalanságokat az életedben, amelyek ezzel a férfierővel kapcsolatosak, és azokon dolgozni magadban, ha kapcsolatban élsz. Van valamilyen problémád az időnként szükséges férfias megnyilvánulásokkal a részedről? Ettől lehet, hogy a társad is változna, de ne őt akard ilyenné tenni.

  Vagy ha új kapcsolatot szeretnél, szerintem jó lenne, ha meditálnál ezen az érzésen, mert az álom kifejezi a benned élő férfit, az Animusodat. Jelenítsd meg őt külsőleg a vizualizációban, és esélyed van rá, hogy meg fog jelenni az életedben is. De nem elég a külső és ez a kellemes erő érzés, részletesen dolgozd ki a kapcsolat egyéb kvalitásait is, hogyan működjön, és főleg hogy hasonló, vagy némileg magasabb tudatossági szinttel bírjon a partnered. Ez még fontosabb, mint a külső.

  Erre már rendszerint nem veszi senki a fáradságot, pedig megérné! Kívánom, hogy az ünnepeket már ilyen jellegű minőségek megtapasztalásával töltsd egy új, vagy a jelenlegi kapcsolatodban!

 9. Avatar fiora
  fiora says:

  Pár napja életem legszebb álma ért utol. Pár perc volt az egész. Futottam, valaki mellettem kerékpározott, valaki más gyalogolt, sokan haladtunk egy irányba. Éreztem, hogy fáradok, már nem is futok csak vonszolom magamat. Ekkor hátulról két erős kar átfogott és megindultunk előre nagyon gyorsan. Férfikéz volt, de többet erről nemtudok. Az élmény nehezen leírható: mintha atomjaimra estem volna darabokra, mintha felolvadtam volna. Extatikus volt. Sem életemben, sem korábban álmomban ilyet nem éreztem. Mindenesetre vigasztaló az érzés, hogy ember képes ilyenre is, hiszen bennem megtörtént, tehát létezik és várom ismét.

 10. Avatar Hermess
  Hermess says:

  És hogy ezt a honlapot választottad a felismeréseid betűkbe öntéséhez. Csak arra kérlek, hogy címet is írj majd, ne spórold le!…:)
  Az ego már csak ilyen, állandóan összehasonlít. És ha nem ő kerül ki nyertesként az összehasonlításból – összemegy és energiát veszít. Ami ahhoz vezet, hogy vissza kell neki valahonnan pótolni. Szerencsés esetben van valami olyan tevékenység, van olyan erősséged, ami feltölt… de mi van ha nincs? Ha még semmiben nem találta meg úgy igazán magát az ember fia, vagy a lánya? Nos ilyenkor jön a játszmázás, az elégedetlenség.

  Az összehasonlítás alapja lehet bármi – szebb, csinosabb, divatosabb, okosabb, ügyesebb a másik, jobban fűzi a szót, népszerűbb, gazdagabb… Mindez tudat alatt, tényleg észre sem vesszük.
  Azért jó megtanulni az energiafolyamatokat megfigyelni, mert ebből egyenesen következi a belső tudatállapot változások megfigyelése is. Ez egy fejlődési szint, amikor képesek leszünk a saját elmetevékenységünk megfigyelésére.
  Látod, milyen érdekes, magad is csodálkozol, hogy vajon korábban ezt miért nem vetted észre?